keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Nyt olisi Ystävä -asiaa

Tahdon kertoa teille asiasta joka on jo pidemmän aikaa kuulunut elämääni ja joka on tuonut iloa ei pelkästään itselleni vaan myös toisellekin henkilölle.

Kerran viikossa riennän koulun jälkeen erääseen kerrostaloon, jonka oven takaa löytyy oikein ihana rouva, kutsutaan häntä nyt vaikka Maijaksi. Maija on 78-vuotias ja tarvitsee kulkemiseen rollaattoria ja lisäksi apua sen nostamiseen pienissä portaissa tai vaikka kynnyksissä. Hän ei pysty kantamaan tavaroita, kun joutuu tukeutumaan kokonaan rollaattoriin kulkiessaan. Hetken istumisen jälkeen me lähdetään kaupungille, heitetään samalla matkalla roskapussit roskikseen. Kuljemme kauppaan ja käydään läpi yhdessä ostoslistaa ja minä nakkaan ostoksia kärryyn. Kun ostokset ovat kassissa me mennään Maijan kanssa kahvilaan. Meille on tullut perinteeksi ottaa molemmille kahvit ja puolitetaan yksi croissant, kun kumpikaan ei jaksa yleensä syödä kokonaista. Istutaan rauhassa ja jutellaan, katsellaan samalla ikkunasta muiden elämää. Kun kahvit on juotu lähdetään kävelemään takaisin Maijan luokse ja Maijan luona laitan ostokset kaappiin ja suunnitellaan seuraavaa viikkoa. Ja joskus tosiaan kanssa saatetaan nähdä useamminkin, käydä sunnuntaina torilla tai autan Maijaa lähtemään reissuun viemällä hänet matkahuoltoon ja oikeaan bussiin.

Minä olen tosiaan Punaisen Ristin Ystävä. Ja mikä se on? Punaisen Ristin Ystävät toimivat seurana, tukena, apuna sellaiselle ihmiselle joka sitä todella tarvitsee. Kyseessä voi olla vanhus, kehitysvammainen, nuori, maahanmuuttaja jne. Avun tarvitsijoita on monia. Se pari tuntia omasta ajasta ei ole paljoa ja voi että kuinka paljon siitä tulee iloa itsellekin! Punainen Risti järjestää ystäväkursseja monissa eri kaupungeissa ja niitä voi tutkailla täällä.Päädyin Punaisen Ristin Ystäväksi kun etsin viime jouluna jotain paikkaa jossa voisin jouluna tehdä vapaaehtoistyötä. Ottaessani yhteyttä eri tahoille, Punaiselta Ristiltä vinkattiin samalla ystävätoiminnasta jonka kurssi järjestettiin täällä heti vuodenvaihteen jälkeen pariinkin otteeseen. Olin joulun ajan erään toisen tahon kautta palvelutalossa töissä, pidin seuraa vanhuksille lukien lehteä ja joulutarinoita ja auttelin hoitajia. Taisin pari joululauluakin lurauttaa :D Tuon jälkeen se into toimia enemmän samanlaisissa hommissa sai miut sitten viimein lähtemään ystävätoiminnan kurssille ja pian minulla oli Maija! Itse kurssikin oli ihan äärettömän kiva. Meitä oli siellä monenlaisia ihmisiä, nuoresta vanhempaan. Kurssin aikana perehdyttiin Punaisen Ristin muuhunkin toimintaan, käytiin läpi erilaisia tilanteita erilaisten tehtävien ja leikkienkin ohella. Sitä ihan melkein harmitti että kurssi oli suht nopeaan ohi, koska siellä oli oikeasti hauskaa ja sai tutustua moniin hienoihin ihmisiin.

Halu auttaa. Halu tehdä jotain, jolla on merkitystä.

Jos olet joskus miettinyt että vapaaehtoistyö voisi olla sellainen asia jota tahtoisit tehdä, niin todellakin suosittelen suurella lämmöllä tutustumaan asiaan vaikkapa tätä kautta :) 

3 viestiä:

heikku kirjoitti...

kuulostaa kyllä ihanalta! taitaa ja täytyy olla suuri sydän, kun tekee tuollaista. minä valmistun ihan kohta semmoiseen ammattiin, jossa ollaan ihmisten kanssa ja autetaan elämään arkea. siksi tuntuu, etten jaksa vapaaehtoisesti olla enää mukana tällaisessa toiminnassa. teen sitten vapaaehtoistyötä eläinten kanssa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno juttu, haluaisin itsekin, mukaan, mutta olen ollut arka sitoutumaan ja miettinyt, riittääkö jaksaminen. Tämä juttu antoi taas uutta pontta. Tiina

unilaulu kirjoitti...

heikku,

No varmastikin tuntuisi kyllä vähän liialta vielä tehdä vapaaehtoisestikin samanlaista hommaa, mutta voi että vapaaehtoistyö eläinten kanssa on hienoa kanssa! :) Se on kanssa sellainen jota tahtoisin kovin tehdä.

Tiina,

Niin kaikkea pitää todellakin tehdä oman jaksamisen mukaan! :) Ystävätoimintaa voi aloitella myös pikkuhiljaa, ilmoittautua vaikka kerta keikoille joilla yleensä avustetaan jotain henkilöä esimerkiksi sairaalaan tms ja tehdä sen verran kun jaksaa. Ja varmasti pitävät vanhainkodit tai tälläiset sellaisestakin että piipahtaa aina silloin tällöin kun haluaa vaikka pitämässä seuraa vanhuksille :)

Lähetä kommentti

Rakastan kommentteja, jokainen kommentti tekee miut iloiseksi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...