keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kysely

Olen tekemässä opinnäytetyötä aiheesta Blogin ulkoasu ja sen suunnittelu. Ajattelin että kukas tässä parhainten osaisi auttaa, no tietenkin blogien lukijat ja kirjoittajat! Toivoisin teiltä siis pientä apua. Vastatkaa kyselyyn ihan omin sanoin, kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata - ihan miten vain osaa. Vastauksia käsitellään nimettömänä.

Koska minun täytyi lennossa vaihtaa tutkielman aihetta on asialla aika kiire, toivoisin vastauksia sunnuntaihin mennessä. Vastaukset voi myös halutetessaan laittaa sähköpostiini, joka löytyy yhteystiedot -osiosta.
Kiitos paljon etukäteen mikäli jaksat ja ehdit vastata tähän!

Sitten ne kysymykset:
Kuinka suuri merkitys ulkoasulla on, miten se vaikuttaa blogin luettavuuteen? Mitkä asiat ovat oleellisia blogin ulkoasussa? Ja sitten itse blogin kirjoittajat, mitkä ovat itsellesi tärkeitä asioita oman blogisi ulkoasussa?


//kiitos vastanneille!!

6 viestiä:

-tarjah- kirjoitti...

Jotkut blogit vain koukuttavat lukemaan, ja yhteistä niille kaikille on helppo luettavuus, selkeä jäsennys ja se jokin omaperäinen juttunsa. Se on hauska, miten sitten itse luo mielikuvan kirjoittajasta blogin ulkoisen olemuksen perusteella, kuvittelee sen olevan yhtä kuin kirjoittajan olemus. Ja voimme varmaan kaikki arvata, toimiiko se noin... peiliinkin kun katsoo oman bloginsa ulkoasun jälkeen, huhhuh...

Ei toisten blogeissa mielestäni ole niin merkittävää esim. tausta, mutta mikä on tärkeää, on fontin selkeys ja luettavuus. En jaksa lukea kovinkaan kiemuraisia fontteja pitkään, johtuu kylläkin silmien sairaudesta, alkaa pompiskella sanat... Kuvat ovat aina mukava lisä, ajatella jos ne kaikki ihanat blogien kuvat jäisivät vain kuvaajansa arkistoihin. Ihmisten mielikuvitus ja luovuus pääsevät kaikkien näkyville, huonona puolena kuulemani mukaan kuvien luvaton käyttö. Mielestäni "kopiraittia" tulee kunnioittaa, kaikkiin suuntiin. Monet fontin värit ovat hankalia luettavia, mielestäni musta on kova sana...

Ja sitten itse blogin kirjoittajat, mitkä ovat itsellesi tärkeitä asioita oman blogisi ulkoasussa?

Omassa blogissani olen harkinnut taustoja ja värejä sun muita sen mukaan, mikä on se mun blogini juttu, vanha talo, sen elämä ja asukkaat. Kirjoitan muutenkin ja siellä sitten ulkoasu on sen mukaista. Työssäni kirjoitan paljon, hyvin monenlaista juttua, pyrin kuvaamaan aina edes yhdellä jutulla, "sillä jollain" ko. aihetta. Itse kärsin kovasti, ellei postaukseen ole laittaa kuvaa, olen ite sellainen silmien kautta elävä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuvaton blogi olisi jotenkin huonompi, mielelläni niitäkin luen. Se vain asettaa enemmän vaatimuksia itse tekstille, itse kuvailen mieluummin sekä kuvalla että tekstillä, se on enempi minua ja helpompaa:)

Tässä päänsärkyisen kaikkitietävän ilta-ajatuksia, mukavaa opinnäytetyötä!!

millimolli kirjoitti...

Kuinka suuri merkitys ulkoasulla on, miten se vaikuttaa blogin luettavuuteen?

Mulle henk.koht on tosi tärkeää että blogi on ulkoasultaan kivannäköinen, mitään tosi tylsää tai epäselvää jään harvoin lukemaan ainakaan koukutuksen tasolle asti. Blogin banneri usein kertoo myös paljon kirjoittajasta, joten yhdellä silmäyksellä voi ehkä jo tietää kannattaako jäädä lukemaan.

Tosi pieni teksti tai hullut väri yhdistelmät saattavat karkottaa lukijan koska ne nyt vaan tekevät lukemisesta tosi hankalaa.

Mitkä asiat ovat oleellisia blogin ulkoasussa?

Hyvä tekstityyppi, selkeys ja hyvä navigointi. tagien esilläolo on plussaa, samoin kirjoittajan pieni esittely ja tietty rakenne sivupalkissa (ei kaikki hujan hajan)
Banneri ja värit on ehdottomasti tärkeintä, samoin itse blogin sisällön visuaalinen nätteys; hyvät kuvat ja selkeä teksti. Myös päiväykset, tekstien otsikot, arkisto ja linkit muuhun nettimaailmaan ovat oleellinen osa blogin ulkoasua.

Ja sitten itse blogin kirjoittajat, mitkä ovat itsellesi tärkeitä asioita oman blogisi ulkoasussa?

Se, että blogi edes vähän kuvastaisi mua ja on itseni näköinen. Tykkään että värimaailma on suht mätsäävä ja antaa tilaa tekstille eikä vie huomiota kokonaan itseensä. Pidän tärkeänä et sivupalkki on selkeä ja helposti navigoitava jotta lukijan on helppo löytää etsimänsä samantien.

JEE! nyt munki vastaukset painaa!

Basilikaa kirjoitti...

Tärkeintä blogin ulkonäössä on selkeys. Tosin se voi erilaisissa blogeissa tarkoittaa eri asioita. Jos blogi sisältää pääasiassa tekstiä, voi ulkoasussa olla esim. joku värikäs taustakuva. Jos taas kyse on valokuvablogista, kuvat pääsevät paremmin oikeuksiinsa yksivärisellä taustalla jne. Toki värimaailma vaikuttaa myös mielikuviin. Jos törmään uuteen blogiin hyväntuulisena, en ehkä halua lukea synkän värimaailman blogia (oletan sisällön olevan jotain masentavaa...). :)

Joo, pahinta on väreillä ja fonteilla kikkailu selkeyden kustannuksella. Tai että blogin aiheet (tai mitä noi on tuolla sivupalkissa) on nimetty jotenkin muka kekseliäästi. Harvemmin lukija (ainakaan minä) tajuan, mitä niillä tarkoitetaan.

t. Nekku,

kottarainen kirjoitti...

Voi kamala, tämähän on melkein romaanin arvoinen kysymys. Ylipäätään aiheen ollessa tällainen voisi olla hyvä tutustua myös muutamiin visuaalista suunnittelua käsitteleviin teoksiin koska alue ja aihe on todella laaja vaikka se onkin rajattu koskemaan "vain" blogeja.

Visuaalisuus on kaiken a ja o, se on se perusta jolla haluttu viesti toimitetaan loppukäyttäjälle, eli tässä tapauksessa lukijalle. Blogin ulkoasu paitsi heijastaa kirjoittajaa ja sisältöä, siinä on myös ihan konkreettisia luettavuuteen liittyviä seikkoja huomioitavana. Tekstin kirjasintyyli, koko, välistys, palstan leveys ja muut visuaaliset elementit eivät ole valittavissa vain mielihalujen mukaan vaan niillä on suuri merkitys tekstin herättämän mielikuvan luomisessa. Liian leveää palstaa on optisesti hankala lukea, samoin liian pientä teksti. Liian suurikin teksti on raskasta pitkänä ja kaunolla kirjoitettu on todella hankalalukuista.

On kirjasimia jotka sopivat otsikointiin ja kirjasimia jotka sopivat leipätekstiin, lisäksi tekstiä voi elävöittää ja terästää esimerkiksi kursiivin ja lihavoinnin käytöllä. Nekään eivät ole mielivaltainen leikkikenttä vaan toimivat tietyllä tavalla tietyssä kulttuuriympäristössä.

Verkkoon tehtäessä on visuaalisuudessa myös toisenlaisia haasteita kuin paperille painettuna, on huomioitava näytön resoluutio, kuvien koko, sivun scrollaus, yläbannerin koko suhteessa sivuun ja tietenkin vielä kaiken kukkuraksi ne kaikki erilaiset käyttäjät eri kokoisine näyttöineen ja mobiililaitteineen.

Värit ovat ihan sitten oma juttunsa, niillä on sävyjä, luonnetta, kontrasteja, ne herättävät mielikuvia, tekevät lukemisesta helppoa tai vaikeaa, reagoivat lähellä oleviin sävyihin sekä optisesti, että mielikuvissa. Ihan alkeista jos lähdetään niin mustalla pohjalla olevaa valkeaa tekstiä on silmän todella raskasta lukea pidempään kuin otsikon verran.

Blogin ulkoasu on visuaalinen elementti joka rakentuu kaikesta edellämainitusta ja monesta, monesta, monesta muusta asiasta. Tärkeintä on se, että se täyttää tarkoituksensa, houkuttelee kohderyhmään kuuluvaa lukemaan ja antaa viestin blogin ilmapiiristä, sisällöstä, kirjoittajasta. Oli se sitten pelkkä tekstilogo tai visuaalinen ilotulitus yläbannerina, tärkeintä on, että se on blogin näköinen.

Tämä on tosiaan ihan käsittämättömän laaja kysymys eikä tähä voi oikein vastata lyhyesti. Itse innostun blogeista joissa ulkoasu tukee sisältöä eikä ole vain irrallista kikkailua. Tämän tosin tulisi mielestäni päteä kaikessa muussakin visuaalisessa tekemisessä. Joku viisas joskus sanoi, että taiteessa ei tarvitse perustella mitään, käyttötaiteessa pitää perustella kaikki. Allekirjoitan joka sanan.

Jokke kirjoitti...

Ompa hyviä kommentteja! Samoilla linjoilla mennään. Ulkoasulla on suurikin merkitys. Tärkeintä on tietysti että blogin aihepiiri nappaa, mutta myös se miten aihe on esillä vaikuttaa. Ihailen aina blogeja, joissa on osattu itse laittaa jotain muuta kuin perusmättöä. Osaisipa itsekin... Värit vaikuttavat myös. Toiset houkuttelevat ja toiset karkoittavat. Koska kyseessä on vain oman pään mieltymys, ei kaikkia voikaan miellyttää. Minä en jaksaisi yhtään pätkää lukea blogia, jota pitäisi vain lukea eikä olisi kuvia.

Omaan blogiini en ole kauhean tyytyväinen, koska haluaisin siitä enemmän "omannäköisen" mutta en tiedä miten se tehtäisiin.

tintti kirjoitti...

Tykkään blogeista, joissa on paljon kuvia tekstin joukossa, raikkaat värit ja taustat, jotka eivät estä lukemista. Jos on paljon kirjoitusvirheitä, niin se ärsyttää, vaikka joillakin voi tietty olla sanasokeutta eli pitäisi olla armollisempi. Linkit ovat myös mukavia, esim. ostospaikkoihin. Sinulla on silmääni miellyttävä blogi.

Lähetä kommentti

Rakastan kommentteja, jokainen kommentti tekee miut iloiseksi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...